Mézeskalácska
2004.12.21. 16:27
Mézeskalácska - egy klassz karácsonyi recept 50-60 normál méretû mézes lesz ebbõl. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 8-10 dkg margarin, 2-3 dkg vegyes fûszer ízlésünk szerint (õrölt szegfûszeg, fahéj, vanília, stb.), 2 dkg sütõpor vagy szódabikarbona, fél citrom leve, pár csepp citrom- és/vagy narancsolaj - vagy reszelt citromhéj Készítése: A fenti adalékokat össze öntögetjük egy méretes tálba. Minden ragadni fog! Lehet oda tenni reszelõt, ráspolyt, kést, spaklivasat, mindent, amivel le lehet vakargatni a sok raggancsit. A tészta nem akar összeállni, csak rajtad, de ezen át lehet jutni. Szóval ezt a ragacsos valamit, (kulimájszt)le kell takarni, és hideg helyre tenni, egy kis idõre(1-2nap, ha megcsömörlöttél 1hét is lehet) Érdekes módon még ekkor is ragacsos, de már nyújtható, formálhatóvá alakul.Ha mégsem, akkor jöhet egy kis lisztecske. Innentõl lehet húzni-nyújtani-formázni-szaggatni. Kizsírozott(vajazott) sütõlapra téve középmeleg sütõben aranybarnára sütögetjük. Utána hideg helyre tesszük. Amíg meleg, még görbül-hajlik, ezért jó odafigyelni. Sütés elõtt lehet dísziteni, szegfüszeggel, meg ilyesmivel. Vannak olyan gipsz és csoki öntõ formák, amibe ezt is belelehet gyömöszölni, gyönyörû formákat készítve. Jó étvágyat! Igazi Mézesfalás csemege!
|